torsdag 18 februari 2010

Filipstad


Bråttom som vi hade det så började dagen med faståkning i snön med pappas bil, fina spår tyckte Katten Gustav när han var ute på sin inspektionsrunda.


Till Ferlinskolan på studiebesök vi skulle. Madeleine dottern ville besöka skolan för att eventuellt flytta hit upp.  Rektorn och Kuratorn tog emot oss. Skolan verkar väldigt trevlig och vi fick en rundtur. Måste ju säga det att det var den trevligaste skolmatsal jag har sett i mina dagar.


Sen blev det fika på Café huset med Sussie. Men i dag hade de inga bananbakelser :-( så de fick bli en liten semla istället.

Vyer över Filipstad

Och ett besök hos våran Nils Ferlin som sitter staty här.....Vet ni var han STÅR staty någonstans?

Lite fakta om Ferlinstaty.
 Skalden Nils Ferlin växte upp i Filipstad. En staty av Nils Ferlin sittande på en parkbänk invid Skillerälven uppfördes 1975. Statyn är av brons och utförd av skulptören KG Bejemark.

Sedan in på klädesaffären och här har jag hittat mycket roligt under mina resor hit upp. Idag blev det bara ett par svarta tights.

Sedan bar det iväg till vår favoritaffär häruppe faktiskt.Hit går vi nog varje gång vi är inne i stan. Personalen är helt underbara där, de finns så mycket gott att titta på och köpa, man får inte vara hungrig när man går in hit, En fika kan man alltid ta här faktiskt.


Men en presentkorg blev det denna gång. Skall snart iväg på kalas.

Sedan strövade vi omkring lite


Och så hittade vi två roliga butiker.
Lilla Boden var en jättehärlig affär


Och till dessa butiker kommer vi att gå flera gånger, helt underbara och hjäpsamma var de.

Om man nu blir lite nyfiken på Filipstad så här kommer lite fakta
Invånare: ca 11.000
Areal: 1547,47km²
Avstånd
Karlstad: ca 6 mil
Stockholm: ca 30 mil
Göteborg: ca 30 mil
Oslo: ca 30 mil
Filipstad, som är Värmlands näst äldsta stad, fick sina stadsprivilegier 1611 och grundades av Karl IX,vars son Karl Filip gav staden dess namn.
Gruvor, trolska skogar, hyttor och bruk från svunna tider finns här redo att berätta sin historia just för Dig.

Filipstad förknippas kanske mest med Wasabröd och Nils Ferlin men här i kommunen föddes även två av vårt lands stora; innovatören John Ericsson och hans bror Nils som hade stora framgångar med kanal och slussbyggen både i Sverige och utomlands.  


1 kommentar:

Anonym sa...

My Father was from Filipstad, and there are probably cousins who still live around there. Are you from that part of the country, too, or just visiting from far away? I would love to know more about Filipstad. Your pictures are charming! My sister, brother and I hope to visit there in the next year or so.
Thank you,
Sue Pearson Greichunos

Bloggintresserade

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Asphyttanbloggkartan.se!

Välkommen tillbaka

Tack för Titten