fredag 16 april 2010

Lloyd

Nu heter jag Lloyd i efternamn
Jag har tagit mig släktnamnet Lloyd. Namnet kommer från Llewellyn Lloyd den store björnjägaren.Llewellyn Lloyd, född 27 juli 1792 i England, död 17 februari 1876 i Vänersborg, engelsk jägare och författare, som större delen av sin levnad vistades i Sverige, far till Charles Andersson.Lloyd kom 1823 till Sverige, där han till 1831 uppehöll sig mest i Värmland, varefter han flyttade från den ena orten till den andra vid Göta älv och slutligen till Vänersborg. Lloyd levde huvudsakligen för jakt och fiske och var främst bemärkt som björnjägare. Lloyd gästade ofta hovjägmästaren Herman Adolph Falk på Risäter, den tidens främste man inom den svenska jaktvärlden, under vars ledning Lloyd gjorde sina första lärospån i nordisk jakt.


Enligt egen uppgift var han med om jakt på 102 björnar, bland vilka en betydande del stupade för hans kulor. De märkligare tilldragelserna i sitt jägarliv berättade Lloyd själv i ett par av sina utgivna arbeten. Det ena, Field Sports of Northern Europe (London 1830; Jagtnöjen i Sverige och Norrige, samma år, flera upplagor), avhandlar de första årens björnjakter och blev med sin enkla, kärnfulla framställning en folkbok. Det andra, Scandinavian Adventures (London 1854; Anteckningar under ett tjuguårigt vistande i Skandinavien, 1854-55), fortsätter björnjaktsskildringarna till 1844 och är för övrigt lika mycket ägnat åt de nordiska däggdjurens, fåglarnas och fiskarnas naturhistoria samt åt beskrivning av jakt- och fiskemetoderna. Till flera av dessa ämnen återkom Lloyd ännu utförligare i det rikt illustrerade verket The Game-birds and Wildfowl of Sweden and Norway (London 1867). I svensk översättning finns även Lloyds anteckningar om Svenska allmogens plägseder (1871).

2 kommentarer:

Therese sa...

Vad kul att ta ett sådant gammalt släktnamn! Grattis!

kurage sa...

Hej!

Vad intressant att du tagit dig namnet Lloyd. Hur är du släkt med Llewellyn Lloyd?

Jag stötte på din blogg när jag kollade info om denna herre på grund av att jag köpt en bössa som kan ha tillhört Lloyd. Du kan läsa om det på min blogg:
http://kurage.wordpress.com/2013/11/08/den-legendariska-llewellyn-lloyds-bossa/

Bloggintresserade

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Asphyttanbloggkartan.se!

Välkommen tillbaka

Tack för Titten