tisdag 17 september 2013

Äppelfabriken

Dagens skörd
 
Fick ihop lite äppelmarmelad, äppelmos, äppelsaft som smakade ljuvligt.
Imorgon får det nog bli lite äppelpaj, äppelkaka och lite äppelkräm tror jag.
 
Att koka äppelsaft är så enkelt man slipper skala äpplena och sen tar man reda på gojset efteråt och det blir äppelmos, två i ett så att säga.
 
Recept
Äppelsaft
1 Liter Vatten
1 krm Askorbinsyra
1,5 kg äpplen
3 dl socker
 
Gör så här:
1. Koka upp vattnet med askorbinsyra
2. Medan vattnet kokar upp, tvätta äpplena ta bort pinnarna och skär dem i bitar
3. Lägg ner bitarna i vattnet och koka tills bitarna faller sönder och är alldeles mosade.
4. Häll massan i en saftsil
5. Låt ½ liter saft rinna av
6. Häll ½ litern saft i en kastrull, blanda i 3 dl socker och koka upp.
koka i 5 minuter.
7. Skumma saften noggrant
8. Häll på steriliserade flaskor, skruva på korken och
ställ flaskorna upp och ner i 5 minuter.
9. Förvara mörkt och svalt, t ex i en gammal källare eller
gammeldags skafferi eller i ett kylskåp.
 
Äppelmos av gojset som blev kvar av saften
 
1. Diska burkarna. För den här sortens konservering behöver de bara vara helt rena
2. koka upp "gojset med lite uppkokat vatten  utblandat med askorbinsyra (för färgens skull)
Sen " stampar" man moset.
3. Använd en passervagga. Man kan ta en sil och en slickepott om man vill.
4. Blanda i socker och kanelstång (riven ingefära ca 2-4 msk) och koka upp under omrörning.
 
1 dl vatten till varje kg skuren frukt
6 dl socker till varje liter mos
1 krm askorbinsyra till varje liter passerat mos
2 krm natriumbensoat till varje liter mos (om man vill)
 
5. Häll upp på burkar. Förvara i kylskåp då håller det sig i en vecka utan natriumbensoat annars i frysen upp till ett år.
 

Inga kommentarer:

Bloggintresserade

Bloggkartan

Jag har placerat min blogg i Asphyttanbloggkartan.se!

Välkommen tillbaka

Tack för Titten